Idealul nostru a fost ca fiecare lecție de Biologie, în clasa V-a, să vina cu una sau mai multe intrebări care să invite firesc elevul sa (-și) pună in continuare alte întrebări.. Și lecția să se articuleze pe nevoia de a afla a minții iscoditoare a copiilor, la această vârstă. Iar întrebarea
De ce..? este intrebarea-cheie a curiozitatii. Când o adresăm, dorim sa provocăm curiozitatea si gândirea din spatele aparențelor. Iar cand ni se adreseaza această intrebare din partea elevilor, este un semn ca lecția este pe drumul cel bun, că ceva nou este pe cale să se așeze corect și conștient într-o construcție cognitivă sau într-o judecată de valoare.
In manual, în secvențele de
observare și descoperire (de ex. in lecțiile: Mamifere terestre, Păsări, Nevertebrate - Insecte etc.), întrebările însoțesc lectura imaginilor sau aduc în clasă experiența de viață și de cunoaștere a copilului (evocare).
Ne bazăm pe întrebare, ca pe un vehicul al motivației, și în secvențele de
analiză a materialului didactic și
de construire/formulare a noilor noțiuni (de ex. Viața vazută la microscop, Protiste, Viețuitoare acvatice - Pești, Amfibieni etc.)
In final, în etapele de
reflecție și aplicații, când descifrăm semnificațiile mai largi ale celor învățate, când exersăm gândirea critică și luarea de decizii, ne însoțesc întrebări (și) mai putin conformiste (care nu cer redare din memorie ci aplicarea noțiunilor și găsirea rostului lor în contexte autentice din viața elevului); exemple în lecțiile: Cum este organizată lumea vie?, Comunicarea în relațiile dintre animale, Relația om-mediu, Caractere generale ale viețuitoarelor/ bacterii, protiste, ciuperci, licheni etc.
Descoperiți întrebările din manualul de Biologie pentru clasa a V-a și veniți în discuție,
